Ohjeita sairastuneelle lapselle 27.8.2020

Lasten ja nuorten sairastumiseen toimintaohjeita

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt lapsia koskien toimintaohjetta sairastumistilanteessa. Löydät ne tästä linkistä:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus

 

Pähkinänkuoressa:

Jos lapsesi on sairaana, hänen ei pidä tulla päiväkotiin (varhaiskasvatukseen) tai kouluun, ennen kuin hän on tervehtynyt.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos lapsellanne on ollut lieviä oireita ja hän ei ole käynyt koronatestissä, voidaan kouluun tai varhaiskasvatukseen palata, kun oireet ovat kokonaan hävinneet ja hän on ollut oireeton yhden päivän.

Jos lapsenne on käynyt koronatestissä ja se on ollut negatiivinen ja lapsi on parantumassa, voidaan varhaiskasvatukseen ja kouluun palata.

Koronatestiin meneminen:

Jos lapsesi oireilu on hyvin lievää, eikä lapsesi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman koronatestiin menemistä.

Lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on terveydenhuollon ammattilaisen arvion tai huoltajan arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronavirus aiheuttaa mm. hengitystieoireita (yskä, hengenahdistus, nuha, kuume, kurkkukipu, väsymys, lihaskivut), vatsaoireita ja joskus aistihäiriöitä maku- ja hajuaistiin liittyen. 

Jos koronatestiin pääsy on ruuhkaantunut ja lapsi ehtii parantua ennen testiin pääsyä tai tuloksen valmistumista, voidaan viivetilanteessa (testitulosta ei ole saatu 2-3 vuorokauden kuluessa näytteenotosta), palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, jos lapsi on täysin oireeton yhden päivän. Tämä toimintatapa edellyttää, että lapsi ei ole omaehtoisessa karanteenissa, matkustamiseen liittyvässä 14 päivän karanteenissa tai tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa ja ei ole epäilyä, että lapsi olisi ollut lähikontaktissa koronaan sairastuneen kanssa tai muuta vahvaa syytä epäillä koronavirustartuntaa.

 

Yhteistyöterveisin, Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja ja koko Sivistyksen toimialueen tiimi